Ohjeistus koronarajoituksista 30.11.2020 lukien

Jouni Parkkonen

KOVAn ohjeistus koronarajoituksista 30.11.2020 alkaen

Yleistilanne

Koronavirustapaukset ovat syksyn edetessä lisääntyneet ja rajoituksia on jälleen tiukennettu. Maanantaina 30.11. ja joulukuun alussa tulee voimaan uusia rajoituksia ja suosituksia useilla alueilla.

Epidemian leviämisvaiheessa ovat tällä hetkellä Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirit ja Satakunnan sairaanhoitopiirissä Pohjois-Satakunta.

Kiihtymisvaiheessa ovat Kainuun, Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta sekä Jyväskylän kaupunki. Riski siirtyä epidemian leviämisvaiheeseen on useiden sairaanhoitopiirien alueella. Muut sairaanhoitopiirit ovat joitakin kaupunkeja lukuun ottamatta epidemian perustasolla.

Rajoituksia ja suosituksia on siis kaikkialla Suomessa. Edelleen tulee huolehtia turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta. Erityisesti epidemian leviämisvaiheen alueilla on myös syytä vähentää lähikontakteja. Etätyösuositus oin voimassa laajasti.

Tiukimpia rajoituksia on annettu pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on 26.11. päättänyt uusista rajoituksista, jotka tulevat 30.11. voimaan Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla sekä Kauniaisissa. Aluehallintovirasto kieltää pääkaupunkiseudulla sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella kaikki sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet. Korkeintaan kymmenen hengen tilaisuuksia voidaan järjestää, jos kyse on välttämättömistä lakisääteisistä kokouksista, kuten yhtiöiden ja yhdistyksen kokouksista.

Koronakoordinaatioryhmä ei myöskään suosittele yksityisten tilaisuuksien järjestämistä. Lisäksi esimerkiksi kasvomaskia suositellaan käytettävän laajasti ja myös työpaikoilla silloin, kun turvavälejä, vuorottelua tiloissa tai muita hygienia- ja turvallisuusjärjestelyjä ei pystytä toteuttamaan.

Suositukset

KOVA luottaa siihen, että jäsenet noudattavat alueellisia rajoituksia ja suosituksia. Myös asukkaita on edelleen hyvä muistuttaa hyvästä hygieniasta ja turvaväleistä talon yleisissä tiloissa liikuttaessa. Lisäksi on hyvä muistuttaa, että asukkaiden tulisi huolehtia turvallisuudesta myös asukastoimikuntien kokouksissa ja asukkaiden kokouksissa. Kokoukset tulisi mahdollisuuksien mukaan järjestää etänä tai ainakin mahdollistaa osallistuminen etänä. Erityistä huomiota tulee kiinnittää riskiryhmässä oleviin.

KOVA suosittaa jäseniään seuraamaan koronatilanteen kehittymistä ja tarvittaessa harkitsemaan kerhotilojen, saunojen ynnä muiden yhteistilojen sulkemista erityisesti epidemian leviämisalueilla. Harkintaa tulee käyttää myös tarjottavien palveluiden ja toimintojen suhteen.

KOVA toimittaa jäsenistölleen erikseen kuluvan viikon aikana erilaisia vinkkejä ja hyviä käytäntöjä henkilöstön etätyöhön. Vinkkilistan on koonnut KOVAn henkilöstöasioiden työryhmä.

 

Lisätietoja:     lakimies Vilma Pihlaja, puh. 050 472 9430, vilma.pihlaja@kovary.fi

Jouni Parkkonen

TWITTERISTÄ

LÖYDÄT MEIDÄT TÄÄLTÄ