Ohjeistus koronavirusepidemian vaikutuksista vuokralaisten vuokranmaksuun

Jouni Parkkonen

Ohjeistus: Koronavirusepidemian vaikutukset vuokralaisten vuokranmaksuun

 

Kohtuuhintaisen vuokra-asumisen edistäjät – KOVA ry on tänään antanut jäsenilleen seuraavan ohjeistuksen liittyen koronavirusepidemian vaikutuksista vuokralaisten vuokranmaksuun. Ohjeistus ei ole sitova.

Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa KOVA haluaa muistuttaa jäsenyhteisöjemme roolista turvallisena ja pysyvänä vuokranantajana. Koronaviruksen taloudelliset vaikutukset tulevat vähitellen näkymään monilla aloilla, ja monilla työpaikoilla tulee väistämättä jossain vaiheessa erittäin valitettavia henkilöstön lomautuksia ja irtisanomisia. Nämä seuraukset voivat johtaa myös vuokralaisten maksuvaikeuksiin. Toivomme, että vuokralaiset osaavat ottaa oma-aloitteisesti yhteyttä vuokranantajaansa, jos he tietävät taloudellisen tilanteensa heikkenevän. Jo muutaman kuukauden vuokran maksamatta jättäminen on sinänsä peruste vuokrasopimuksen purkamiseen, joten KOVA kehottaa jäseniään etsimään yhdessä vuokralaisten kanssa ratkaisuja tilanteissa, joissa vuokranmaksu viivästyy.

Toivomme, että KOVAn jäseniltä löytyy mahdollisuuksiensa mukaan joustoa vaikean taloudellisen tilanteen osuessa vuokralaiseen kohdalle. Esimerkiksi maksusuunnitelmien teko on lomautus- ja irtisanomistilanteissa hyvä keino osoittaa vuokralaiselle vuokranantajan joustavuutta ja tukea vuokrataloyhtiön roolia turvallisena vuokranantajana. Lisäksi vuokrataloyhtiön asiakaspalvelussa kannattaa muistuttaa asiakkaita ottamaan yhteyttä Kelaan tai omaan työttömyyskassaan, mikäli vuokralaisen taloudellinen tilanne vaikeutuu. Kela ja työttömyyskassat neuvovat asiakkaita päivärahan hakemisessa. Lisäksi Kela neuvoo asiakkaita myös muun sosiaaliturvan, kuten asumistuen ja toimeentulotuen hakemisessa.

KOVA luottaa siihen, että jäsenemme tekevät tässäkin tilanteessa ratkaisuja, joiden tavoitteena on turvata asukkaille pysyvää ja kohtuuhintaista vuokra-asumista.

 

Lisätietoja:     Lakimies Vilma Pihlaja, KOVA, puh. 040 472 9430, vilma.pihlaja@kovary.fi

Jouni Parkkonen

TWITTERISTÄ

LÖYDÄT MEIDÄT TÄÄLTÄ